leke-tedavisi

Leke Tedavisi



Cilt Lekeleri Nedir?

Derimize rengini veren melanin pigmentidir. Derimizdeki melanosit adlı hücreler tarafından sentez edilir. Derimizdeki melanosit hücrelerinin sayı ve fonksiyonlarında artış olunsa daha çok melanin üretir. Melanin yani renk veren maddenin birikmesi ciltte leke oluşturur.  Kısacası cilt lekeleri melanin birikimidir.

Cilt Lekeleri Neden Olur?

Cilt lekelerinin en sık nedeni güneştir. Aslında güneş olmadan leke olmaz. Bunun yanında güneşin leke yapmasını kolaylaştırıcı nedenler vardır. Parfüm gibi çeşitli kimyasalları cildinize sürüp güneşe çıkarsanız leke olma olasılığı daha yüksektir.  Gebelik, doğum kontrol ilaçları gibi hormon yüksekliğine bağlı güneşe hassasiyet olur ve güneşin leke oluşturma özelliği artar.

Ayrıca ağda, kimyasal peeling gibi cildi tahriş edici uygulamalardan sonra güneşe maruz kalmak leke oluşumunu tetikler.

Görüldüğü gibi güneşe hassasiyeti artırıp cildimizde leke oluşturacak pek çok neden vardır. Bu nedenle öncelikle leke oluşturabilecek nedenlere dikkat etmek gerekir. Cildinizi tahriş edecek tüm etkenlerden uzak durun, yaz kış mutlaka güneş koruyu krem kullanın. Bu şekilde leke oluşumuna engel olabilirsiniz.

Melazma Nedir?

Melazma en sık görülen cilt lekesidir.

Yüz bölgesinde, rengi açık kahveden koyu kahve tonlarına değişebilen, düzensiz sınırlı yama şeklinde, yüze simetrik yerleşen cilt lekelerdir.

Kadınlarda sık görülür. ( Kadınlarda %90, erkeklerde %10 oranında görülür. ) Özellikle esmer kadınlarda daha sık görülür. Melazma kozmetik dışında başka bir sağlık sorunu oluşturmaz. Ama görüntü olarak çok rahatsız edici olduğu için tedavi edilmesi gerekir.

Melazma Neden Oluşur?

 Melazma oluşmasının asıl neden hormonlardır. Gebelik, doğum kontrol hapları gibi hormonların artığı dönemde güneşe maruz kalmak melazmaya neden olur.

Gebe kadınların, %50-70 sinde, doğum kontrol hapı kullanan kadınların  %5-34 de melazma görülür.

Kronik güneş maruz kalmak, genetik, gebelik, doğun kontrol hapı ve steroid kullanımı, tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçları, cildi tahriş edici uygulamalar ( ağda, kimyasal peeling)  melazmaya neden olur.

Melazma Nasıl Tedavi Edilir?

Melazma, uzun süreli tedavi gerektirir. Tedavide amaç lekelerin açılmasını sağlamak ve yeniden nüks etmesine engel olmaktır.

Melazma tedavide, asıl yapılması gereken güneşten korumaktır. Doğum kontrol hapları gibi güneşe duyarlılığı artıran ilaçlar kesilmelidir.

Tedavide, leke açıcı kremler, uygun soyma işlemleri, thulium lazer ve Q switch gibi leke açıcı lazerler kullanılmaktadır. Simdi leke tedavisinde kullanılan tedavileri ayrıntılı anlatalım.

Leke Açıcı Kremler Nelerdir?

Leke kremlerinin içinde,  tretinoin, glikozamin, retinol, hidrokinon, arbutin, azaleik asit, kojik asit Vitamin C, glikolik asit gibi maddeler vardır. Pek çok kremde bu aktif maddeler birlikte kullanılır. Leke açıcı kremler, leke tedavisinde mutlaka kullanılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken, bu kremler leke açma özelliğinin yanında tahriş etme özelliği vardır. Yani bu kremler cildinizi tahriş edebilir. Cildin tahriş olması lekeyi artıracağı için leke açıcı kremin cildi tahriş etmemesine dikkat eden. Krem kullanırken, kızarıklık yanma batma olursa kreme birkaç gün ara verin. Leke açıcı kremler yalnızca gece kullanılır. Kremi sürüp güneşe çıkmayın. Tatbiki birçok krem markası var, sizin için uygun krem dermatoloji doktoru tarafından belirlenmelidir.

Yaşlılık Lekesi Nedir?

Yaşlılık lekesi, tıbbı ismi le Solar Lentigo, yüz,el, dekolte gibi güneş gören yerlerde görülen, kahverengi lekelerdir. Orta yaşın üzerindeki, beyaz tenli kişilerde daha çok görülür. Yaşla birlikte görülme sıklığı artığı için yaşlılık lekeleri denmektedir. İyi huylu lekelerdir, başka sağlık sorununa rol açmazlar. Kolay tedavi edilirler. Tedavisinde, dondurma tedavisi yani kriyoterapi, soyucu tedaviler yani kimyasal peeling ve lazer ve krem tedavisi uygulanabilir. Güneşten korunmak çok önemlidir. Güneşe çok çıkılırsa yenileri oluşur.

Çil nedir?

Çil tıbbi adıyla efelid,  genetik yatkınlığı vardır. Yani ailenizde çil varsa sizde de olma olasılığı yüksektir. Sarı, kızıl saçlı, mavi gözlü kişilerde daha sık görülmektedir. Yüz, omuz, dekolte bölgesinde küçük, çok sayıda kahverengi leke şeklinde kendini gösterir. Çocukluk çağlarından itibaren görülebilir, güneşe çok çıkmak çillerin sayılarını ve koyuluğunu artırabilir.

Çil Tedavisinde, güneş koruyucular, peelingler, lazerler ve leke acıcı kremler kullanılmaktadır.

Leke Tedavisinde En Etkili Yöntem Nedir?

Leke tedavisinde en etkili tedavi leke lazerleri ile birlikte leke açıcı krem kullanmaktır. Çünkü leke lazerlerinden sonra kullanılan kremler daha derine işler daha etkili olur.  Leke de kullanılan lazerle thulium lazer ve Q- switch lazerdir. Bu lazerle hem lekenin açılmasını sağlar hem de cildin kalitesini artırarak lekenin yeniden oluşmasına engel olurlar. Bu nedenle lekelerde en etkili tedavi şekli şu anki teknoloji ile Thulium lazer ve Qswitch lazerdir.

Lekelere Kesin Çözüm Nedir?

Lekelere kesin çözüm şu anki teknoloji ile mümkün değildir. En gelişmiş leke tedavisi olan thuilum lazer bile leşkeri azaltır. Yüzeysel lekeleri tam geçirir, bunun yanı sıra derin yerleşimli lekeleri tam geçiremez ancak azaltabilir. Bu nedenle lekelere kesin çözüm demek mümkün değildir.  Derin yerleşimli lekeleri tamamen yok etmek mümkün olmasa bile Thulium lazerle, lekelerde çok güzel açılma sağlanır ve Thulium lazer cilt kalitesini artırır bu nedenle lekesi olan kişilere Thulium lazer yaptırmalarını tavsiye ederiz.

Leke Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Leke tedavisi kaç seans süreceği lekenin derinliğine bağlıdır. Yaşlılık lekeleri gibi yüzeysel lekeler bir seansta geçer. Bunun yanı sıra melazma gibi derin lekeler için en az 4 seans gereklidir. Seans sayısı ne kadar fazla olursa sonuç o kadar iyi olur. Çok derin lekelerde kaç seans yapılırsa yapılsın tam olarak geçmez ama lekeler çok azalır.

Zor Lekeler Nasıl Geçer?

Zor lekeler en derin lekelerdir. Derin lekelerin en iyi tedavisi, Thulium lazer, Q switch lazer ve leke açıcı kremlerin birlikte kullanılmasıdır. Thulium lazer hem lekelerin açılmasını sağlar, hem leke açıcı kremlerin derine kadar inmesini sağlar, hem de cilt kalitesini artırır.

Güneş Lekeleri En Hızlı Nasıl Geçer?

Güneş lekelerinin tedavisinde Thuilum lazer ve Qswitch lazer kullanılmaktadır. Şu anki teknoloji ile en hızlı sonuçlar lazerlerle alınır. Güneş lekelerinin tekrar etmemesi için mutlak güneş koruyucu krem kullanılmalıdır.

Evde Cilt Lekeleri Nasıl Giderilir?

Cilt lekelerinin tedavisi için evde kendiniz bir şeyler yapmak istiyorsanız. Bir, çok iyi güneşten koruyun yaz kış güneç koruyucu krem kullanın. Direkt güneşe maruz kalmayın. Bunun dışında limon suyu gibi asit içeren meyveleri kullanarak lekelerinizde bir miktara açılma sağlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, meyve asitlerini yalnızca gece kullanın, gündüz güneşe çıkmadan önce iyice yıkayın meyve asitleri sürüp güneşe çıkarsanız lekeleriniz artabilir. Meyve asitleri, cildinizi tahriş edebilir. Kırmızılık, yanma, batma olursa meyve asitlerini kullanmayı bırakın, tahriş lekeleriniz artırabilir.

Lazerle Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazerle leke tedavisi için Thulium lazer ve Q switch lazer kullanılmaktadır. Çünkü bu lazerle direkt lekelerin üzerine etkilidir. Cilde zarar vermezler. Lekelerde cilde zarar vermemek çok önemlidir. Cildi tahriş eden her işlem lekeleri artırabilir. Leke tedavisinde kullanılan lazer sistemleri lekeleri azaltırken, cildin kalitesini artırır. Lazerle leke tedavisi seans seans yapılan bir işlemdir. Her seansta yaklaşık yüzde 10-20 oranında lekelerde azalma sağlar. Seanslar artıkça, iyileşme üst üste ekleneceği için sonuçlar daha iyi olacaktır.

Lazerle Leke Tedavisi Hangi Aylarda Yapılır?

Leke tedavisi güneşin etkisinin az olduğu kış arlarında yapılır. Haziran, temmuz, ağustos aylarında leke tedavisi yapılmaz. Leke tedavisi süresince ve tedaviden sonra çok iyi güneş koruyucu kullanmak ve hep güneşten sakınmak gerekir yoksa lekeler tekrar edebilir.

Leke Lazeri Kaç Yaşında Yapılır?

Leke lazerleri, özellikle doğum lekelerinde çok küçük yaşlardan itibaren yapılabilir. Literatürde 9 yaşından itibaren lazerlerin güvenle yapıldığını gösteren yayınlar vardır. 



Dermatolog Doktora Soru Sor

botoks-randevu
Ücretsiz Randevu ve Danışmanlık
Sizi Arayalım